Ogłoszony w czerwcu 2013 roku konkurs dla architektów, projektantów wnętrz oraz pasjonatów designu Siemens Future Living Award – został rozstrzygnięty! Jury przyznało dwie nagrody główne oraz dwa wyróżnienia. Ich wręczenie miało miejsce 16 stycznia 2014 podczas gali finałowej konkursu w przestrzeni ekspozycyjnej concept store przy ul. Mysiej 3 w Warszawie.
Zadaniem konkursowym było opracowanie koncepcji kuchni przyszłości. Konkurs kierowany był do architektów, projektantów, osób zafascynowanych wizją przyszłości.
- Konkurs Siemens Future Living Award jest doskonałą okazją do tego, by stworzyć wizję przestrzeni mieszkalnej i kuchennej, uwzględniając jej najważniejsze funkcje. Z dużym zainteresowaniem oczekiwaliśmy na projekty konkursowe, których źródłem inspiracji były innowacje, tak silnie wpisane w filozofię marki Siemens – komentuje Anna Drozdowska, Head of Brand Communication w firmie BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego.
Nagrodzeni w pierwszej edycji konkursu Siemens Future Living Award:
- I miejsce nie zostało przyznane
- II miejsce – Julia Ambroziewicz i Maja Certowicz projekt „AlgaeTank – Świadoma kuchnia”
Uzasadnienie jury: Za podjęcie tematu przyszłości jedzenia.
Przyznana nagroda: 7 tys. zł i weekend w luksusowym hotelu
- III miejsce – Rafał Szczepański projekt „REUSE-RECYCLING-RETHINK-REARRANGE-REBUILD-RELIVE”
Uzasadnienie jury: Za próbę odpowiedzi na pytanie o zmiany przestrzeni mieszkalnej i jej podziału w przyszłości.
Przyznana nagroda: 3 tys. zł
- Wyróżnienia:
1. Katarzyna Pastuszak za projekt „Kuchnia w pudełku”
2. Grzegorz Kaliciak za minimalistyczny projekt kuchni w przestrzeni otwartej.
Wyróżnieni otrzymali zestaw śniadaniowy z linii Sensor for Senses marki Siemens.
|
Laureatki II miejsca – Julia Ambroziewicz i Maja Certowicz – projekt Algea Tank – świadoma kuchnia oraz z dr Krystyna Łuczak-Surówka |
Galeria nagrodzonych prac |
||
Julia Ambroziewicz i Maja Certowicz, projekt „AlgaeTank – Świadoma kuchnia” | ||
{phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=899 |imageid=899|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=899 |imageid=901|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=899 |imageid=901|pluginlink=1|type=1} |
Katarzyna Pastuszak, projekt „Kuchnia w pudełku” | ||
{phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=902 |imageid=902|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=902 |imageid=903|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=902 |imageid=904|pluginlink=1|type=1} |
Grzegorz Kaliciak, minimalistyczny projekt kuchni w przestrzeni otwartej | ||
{phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=895 |imageid=895|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=894 |imageid=894|pluginlink=1|type=1} | {phocagallery view=category|categoryid=65|imageid=892 |imageid=892|pluginlink=1|type=1} |
Jury konkursu:
- dr Krystyna Łuczak-Surówka – krytyk wzornictwa
- Adam Pulwicki – projektant/architekt
- Mirosław Nizio – architekt
- Konrad Birek – szef kuchni
- Małgorzata Rygalik – projektantka
- Małgorzata Szczepańska – redaktor naczelna Elle Deco
- Maciej Zień – projektant mody i wnętrz
Kryteriami oceny nadesłanych projektów były:
- stopień innowacyjności,
- nowatorskość pomysłu,
- wartość użytkowa projektu,
- aspekty ekologiczne,
- estetyka,
- spójność konceptu.
Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.future-living-award.pl