Alternatywą dla podłóg ceramicznych i kamiennych w kuchni jest podłoga drewniana. Decydując się na nią warto pamiętać, że podłoga w kuchni jest narażona na zniszczenie bardziej niż w innych częściach domu.
Podłoga drewniana
Drewniana podłoga w kuchni nie jest aż tak rzadko spotykanym rozwiązaniem. Kuchnia jest wymagającym pomieszczeniem i drewno nie ma w niej lekko. Para powstająca podczas gotowania, rozlane płyny i zalania narażają materiał na kontakt z wilgocią, dlatego tak istotny jest właściwy dobór materiału i jego właściwa pielęgnacja.
W kuchni sprawdzą się podłogi z litego drewna, parkietu lub desek warstwowych. Deski wielowarstwowe natomiast nie pracują tak mocno, jak drewno lite, zachodzi więc mniejsze ryzyko wybrzuszenia się podłogi w kuchni. Deski są zabezpieczone przez wielorazowe lakierowanie, a ich montaż i pielęgnacja jest łatwiejsza niż w przypadku tradycyjnego parkietu i litej deski.
Panele drewnopochodne będą gorszym rozwiązaniem, chyba że wybierzemy te oznaczone symbolami AC3 lub AC4.
Jeśli chodzi o gatunek drewna to w kuchni najlepiej sprawdzą się: jatoba, merbau, doussie, bambus, dąb, buk czy klon.
Jednak bez względu na to jaki gatunek drewna wybierzemy, pamiętajmy o tym, aby dobrze je zabezpieczyć. Do wyboru mamy olej lub lakier.
Olejowanie podłogi
Olejowanie podłogi pozwala zachować naturalny rysunek drewna. Olej dobrze zabezpiecza podłogę przed wilgocią, plamami, a drobne uszkodzenia w łatwy sposób można usunąć. Jedyną wadą olejowanych podłóg jest to, że trzeba je regularnie olejować – w przypadku kuchni zaleca się robić to raz na pół roku.
Lakierowane drewno jest bardziej niż olejowane odporne na różnego rodzaju zabrudzenia. Jednak podwyższona wilgotność w kuchni powoduje, że lakier może szybciej się zdzierać czy łuszczyć. W takiej sytuacji, aby odnowić całą podłogę konieczne będzie polakierowanie całej jej powierzchni.