Nowy filtr do okapu to świetny sposób na poprawienie komfortu przebywania w kuchni. Warunkiem milszego spędzania w niej czasu jest zakup akcesorium pasującego do danego urządzenia. Zatem jaki model wybrać i kiedy wymienić go na kolejny? Odpowiedź da ten krótki poradnik.
Od czego zacząć wybór filtru do okapu?
Zakup nowego filtra do okapu trzeba zacząć od przeczytania instrukcji obsługi urządzenia. W tym dokumencie powinny znajdować się informacje na temat zalecanych akcesoriów. Jeśli producent o nich nie wspomniał, typ pasujących części najlepiej sprawdzić na jego stronie internetowej.
Gdy już wiadomo, jaki filtr można zamontować w okapie, można udać się do sklepu. W stacjonarnym punkcie sprzedaży warto przeczytać dane zamieszczone na tabliczce z ceną. W przypadku zakupu przez internet należy wejść w specyfikację techniczną produktu.
Przejrzenie instrukcji oraz sprawdzenie danych podawanych przez sprzedawcę pozwoli uniknąć błędu. Niestety, tylko niektóre firmy z branży AGD pozwalają na montaż akcesoriów uniwersalnych. Na ogół trzeba wybrać konkretny egzemplarz, a więc wyrób tego samego producenta, który wykonał okap.
Rodzaje filtrów do okapów
W sprzedaży są dwa typy części – tłuszczowe oraz węglowe. Co ważne, nie zawsze da się stosować je zamiennie. Istnienie lub brak takiej możliwości zależy od producenta urządzenia. Do tego filtr należy dopasować do typu okapu. Tych także są dwa, czyli pochłaniające i filtrujące. Czym zatem się kierować?
Filtry tłuszczowe do okapów
Filtry tłuszczowe nadają się do montażu w okapach pochłaniających. Takie urządzenia pracują w obiegu otwartym, co oznacza, że zapachy i drobinki zanieczyszczeń są wydalane na zewnątrz. Dzięki temu problemem nie jest gorsza niż w wersjach węglowych filtracja.
Wybrać można spośród 4 rodzajów filtrów tłuszczowych. Większość (papierowe, flizelinowe i akrylowe) to produkty jednorazowego użytku. Właśnie dlatego najlepiej kupić wariant z metalu, np. stali. Takie części wystarczy regularnie czyścić w wodzie. Niektóre firmy dopuszczają nawet mycie ich wyrobów w zmywarkach.
Filtry węglowe do okapów
Filtry węglowe umieszcza się w okapach filtrujących. Sprzęty tego typu działają w obiegu zamkniętym. Nie odprowadzają powietrza na zewnątrz, a tylko oczyszczają i zwracają je z powrotem do kuchni. Drobinki osadzają się na powierzchni złożonej z aktywnego węgla. Z tego powodu takie akcesoria zawsze wymagają wymiany.
Walorem filtrów węglowych jest ich wysoka skuteczność. Oczyszczają powietrze szybciej i skuteczniej niż warianty tłuszczowe. Jeśli więc producent okapu pozwala stosować oba typy części, lepiej wybrać wariant węglowy. Ta rada dotyczy też nowych sprzętów. W zestawach ze sklepów zwykle są filtry tłuszczowe.
Kiedy wymienić filtr do okapu?
Moment wymiany filtra zależy od tego, z czego jest on wykonany. W przypadku wariantu z:
- papieru – co 1 miesiąc;
- akrylu – także co około 30 dni;
- fizeliny – co 2-3 miesiące;
- aktywnym węglem – co 4 miesiące.
W tym aspekcie ponownie widać przewagę modeli węglowych nad pozostałymi. Jeżeli jednak producent nie pozwala montować takich filtrów w danym okapie, najlepiej wybrać egzemplarz z metalu. Dzięki temu będzie można używać jednego wyrobu przez wiele lat.
Ceny filtrów do okapów
Najtańsze filtry do okapów kosztują około 20-30 zł. W tej kwocie można dostać wariant z papieru, akrylu bądź fizeliny. Podobnie wycenione są akcesoria z aluminium. Za wersję ze stali trzeba zapłacić 10-15 zł więcej.
Najwięcej, bo od 50 zł wzwyż, kosztują wersje węglowe. W tym przypadku rozpiętość cen jest naprawdę duża. Najdroższe filtry do okapów tego typu kosztują nawet ponad 100 zł.
Niezależnie od decyzji warto pamiętać o regularnej wymianie filtra w okapie. Wydatek poniesiony na pojedynczą sztukę jest niewielki. W zamian za niego zyskuje się świeże powietrze w kuchni, a tym samym wyższy komfort spędzania w niej każdego dnia sporej ilości czasu.