Wybór odpowiednich blatów kuchennych – materiały, wzory, trwałość

blat kuchenny

Blat kuchenny ma kluczowy wpływ na wygląd pomieszczenia, w którym przygotowuje i spożywa się posiłki. Przed zakupem trzeba więc przemyśleć, z czego ma być wykonany. Przy wyborze należy uwzględnić też trwałość materiału. Jak połączyć wrażenia estetyczne z funkcjonalnością? Pomoże w tym przegląd dostępnych w sklepach produktów. 

Materiały używane do wyrobu blatów kuchennych

Bogactwo wyboru – te słowa najlepiej oddają to, z czym mierzy się klient szukający nowego blatu kuchennego. Producenci oferują modele wykonane z pięciu rodzajów tworzyw naturalnych i sztucznych, a do tego ich mieszanek. Dzięki temu można kupić produkt wykonany z:

  • drewna;
  • kamienia;
  • stali nierdzewnej;
  • szkła;
  • kompozytu.

Tak szeroka oferta ułatwia dopasowanie blatu kuchennego do wystroju dowolnej kuchni. Zdobienia powierzchni dodatkowo powiększają pole manewru. Nie wolno oczywiście zapominać o praktycznych aspektach jego użytkowania.

Wzory blatów kuchennych

Rodzaj motywów zdobniczych jest wprost związany z surowcem, z którego wykonano blat kuchenny. W tej kwestii największy wybór mają osoby, które zdecydują się na płytę z płyty laminowanej albo kompozytu. Takie produkty pokrywa się wszelkiego rodzaju wzorami. Oprócz tego nabyć można blat jednokolorowy.

Upust swojej kreatywności mogą dać również klienci preferujący meble z drewna. Dla takich osób producenci przygotowują zarówno płyty utrzymane w jednym odcieniu, jak i w wielu barwach. Interesujący wygląd kuchni nada również blat z wyeksponowanymi słojami.

Produkty wykonane z pozostałych materiałów różnią się od siebie znacznie mniej. Granit, marmur bądź inne typy minerałów różnią się wyłącznie żyłowaniem. Z kolei blaty ze stali nierdzewnej i szkła po prostu muszą się podobać takimi, jakie są. Nie sposób jednak odmówić im uroku, zwłaszcza w nowoczesnych kuchniach.

Trwałość poszczególnych typów blatów kuchennych

Znaczenia wyglądu mebli nie sposób ignorować. W przypadku sprzętów kuchennych najważniejsza jest jednak trwałość. Elementy wyposażenia takie jak blat są przecież narażone na wysokie temperatury i wilgoć. Warto więc wiedzieć, jak trwałe są poszczególne surowce wykorzystywane do ich wyrobu.

Blaty kuchenne z drewna

Naturalny materiał jest wyjątkowo uniwersalny, ponieważ pasuje do różnorodnych stylów wykończenia pomieszczeń. Niestety, o blat kuchenny wykonany z tego surowca trzeba dbać każdego dnia. Drobne zaniedbania mogą doprowadzić do zniszczenia płyty.

Drewno nie powinno mieć m.in. dłuższego kontaktu z cieczami. Nawet woda o pokojowej temperaturze prowadzi do odkształceń w strukturze materiału. Ten problem dotyczy zwłaszcza blatów wykonanych z litego drewna. W przeciwieństwie do płyt klejonych są mało elastyczne.

Osoby, które zdecydują się na drewniany blat kuchenny, powinny uważać także na stawianie gorących garnków i talerzy. Naczynia mogą pozostawić niemożliwe do usunięcia ślady. Z tego powodu trzeba zaopatrzyć się w podkładki. Oprócz tego trzeba pamiętać o natychmiastowym usuwaniu plam po wylanych sokach i winach.

Kamienne blaty kuchenne

Wszystkim szukającym czegoś odporniejszego na uszkodzenia niż drewno do gustu przypadną blaty z granitu albo marmuru. Oba rodzaje minerałów cechuje odporność na wilgoć, zadrapania i wysokie temperatury. Co więcej, kamienne powierzchnie bardzo łatwo się czyści, ponieważ są polerowane na gładko.

Czy w takim razie tego typu produkty mają jakieś wady? W zasadzie tylko jedną – cenę. Szczególnie kosztowne są blaty z marmuru. Oprócz tego trzeba uważać na szkodliwe działanie środków chemicznych. Produkty o kwaśnym pH zostawiają plamy, których nie da się już usunąć.

Blaty kuchenne ze stali nierdzewnej

Wysoka trwałość i umiarkowany koszt – tak w skrócie można opisać produkty wykonane z metalu. Na stalowej powierzchni również można postawić gorący garnek bez obaw o pojawienie się śladów. Niestety, takie blaty są zupełnie nieodporne na wilgoć. Wszelkie zacieki należy natychmiast wycierać.

Mankamentem stali jest też jej niska uniwersalność. Blaty kuchenne ze stali pasują wyłącznie do współczesnych aranżacji. Do walorów należy za to wyjątkowa plastyczność tego materiału. Wyżłobione, ryflowane, a także zupełnie pozbawione wzorów płyty bez trudu da się znaleźć w sklepach wnętrzarskich.

Szklane blaty kuchenne

Właścicieli mieszkań urządzonych na współczesną modłę z pewnością zainteresują efektowne produkty ze szkła. Do wykonania takich blatów kuchennych używa się dwóch rodzajów tafli – hartowanych i klejonych.

Produkty pierwszego rodzaju odznaczają się sporą grubością wynoszącą nawet 10 mm. Blaty drugiego typu złożone są z dwóch niehartowanych tafli przedzielonych trwałą folią. Oba sposoby produkcji zapewniają odporność na stłuczenia, a tym samym ograniczają ryzyko skaleczenia skóry.

Warto mieć na uwadze, że szkło nie musi być przezroczyste. W sprzedaży są również tafle barwione, w tym połyskujące i matowe. Na życzenie klienta na blacie może jeszcze pojawić się wybrany motyw. Oryginalność jednak kosztuje, ponieważ wzory na szkle są wykonywane na indywidualne zamówienia.

Blaty kuchenne z kompozytu

Mieszanie surowców pozwala uzyskać wspaniałe efekty. Przykładem są właśnie produkty wykonane ze sprasowanych wiórów drewna pokrytych żywicą akrylową. Ten sposób zabezpieczania powierzchni chroni naturalny materiał przed szkodliwym działaniem cieczy, wysokich temperatur, detergentów i promieni słonecznych.

Płyty laminowane (kompozytowe) można co najwyżej zadrapać. Na szczęście skazę na powierzchni da się usunąć. W tym celu uszkodzony fragment blatu wystarczy ponownie wyszlifować, a następnie wypolerować bądź zmatowić. Dzięki temu mebel jest w stanie zachować swój pierwotny wygląd przez wiele lat.

Blatem kuchennym z kompozytu warto się zainteresować także ze względu na mnogość deseni i barw do wyboru. Osoby, którym marzy się trwały mebel z drewna, docenią produkt pokryty przezroczystą żywicą. Zwolennicy wzorzystych kompozycji znajdą coś dla siebie wśród modeli w jednolitym kolorze, nakrapianych oraz przypominających kamień.

Ceny blatów kuchennych

Trwałość produktu ma podstawowe znaczenie, a wygląd też nie jest bez znaczenia. Obie te cechy mogą jednak zejść na dalszy plan, gdy przyjdzie czas zakupu. Koszt zależy od m.in. wymiarów i jakości surowców użytych do produkcji. Oprócz tego dopłaca się za wykonanie płyty na zamówienie.

Najtańsze są blaty kuchenne z laminatu. W sklepach budowlanych i wnętrzarskich na model kompozytowy przeciętnie trzeba wydać 150 zł za 1 m² płyty. Więcej kosztują płyty z drewna. Za mebel z tego uniwersalnego surowca płaci się średnio od 200 zł do 300 zł za 1 m². Jeszcze więcej (nawet dwa razy tyle) producenci życzą sobie za odporne na wilgoć płyty z prasowanych wiór drzewnych oraz stalowe.

Najwyższy koszt poniosą osoby, które chcą mieć w kuchni blat z kamienia albo szkła. W tych przypadkach nie sposób podać nawet orientacyjnych ceny. Płyty z tych tworzyw wykonuje się na zamówienie. Wszystko zależy więc od zasobności portfela klienta.

Blat kuchenny – wybór na lata

Poszczególne materiały, z których formuje się blaty kuchenne, mają odmienną trwałość. O niej należy pamiętać w pierwszej kolejności. Dzięki temu uda się wybrać produkt na lata i uniknąć kosztu wymiany zniszczonej płyty do przygotowywania posiłków.

Warto też pamiętać, że nie zawsze warto kierować się ceną. Niewykluczone, że tańszy produkt będzie służył lepiej niż droższy. Szeroki wybór wzorów i kolorów ułatwi dopasowanie blatu do wystroju kuchni. Wzięcie wszystkich tych aspektów pod uwagę, na dodatek dokładnie w tej kolejności pozwoli cieszyć się pięknym i funkcjonalnym meblem przez wiele lat.